Aile Danışmanlığı

 Bowen’a göre AİLE ortak bir geçmişi paylaşan, birbirlerinin ihtiyaçlarını karşılamak için çaba gösteren, aralarında duygusal bağ bulunan bireylerden oluşmuş karmaşık bir yapı olarak tanımlanır.

 KALİTELİ BİR AİLE İLİŞKİSİ BİREYLERİN RUH SAĞLIĞINI BELİRGİN DÜZEYDE OLUMLU ETKİLER.

 Çoğu zaman aile içinde sorun çıkardığı düşünülen bireyi suçlama eğilimi vardır. Oysaki iyi bir ilişkinin suçlu aramaya değil mevcut koşullar içinde çözüm üretmeye ihtiyacı vardır. Çözüm genellikle kimin suçlu olduğu hakkında değildir. Aksine bazı durumlarda sorunlu gibi görünen birey ailenin örtük problemlerinin ortaya çıkması ve çözülmesi için bir fırsat olarak değerlendirilebilir. Bu gibi durumlarda aile bireyleri istediği için değil zorunda olduğu için yardım aramaktadır. Bu yine de iyi bir gelişmedir, çünkü aile içinde süregiden ilişki gelişmeye değil hayatta kalmaya dayalıdır ve kalitesizdir.

Neden Aile Danışmanlığı Almalıyım?

 Aslında nedeni çok açık! İyi gitmeyen bir ilişki başta çocuklar olmak üzere tüm aile bireylerinin ruh sağlığını olumsuz yönde etkiliyor.  Aile danışmanlığı yaparken bireysel görüşmeden farklı olarak aile her seansta bir arada seansa alınır. Metaforik olarak aile tek bir organizma gibi bir bütün olarak görülebilir. Çalışmalarda bu bütünün duygusal sistemi nasıldır? Nasıl çalışır? öncelikle bunu anlamaya çalışırız. Aile danışmanlığı, aile bireylerinde bu duygusal sisteme dair farkındalık yaratmaya çalışır.

 Aile ‘sorunlu’ bireyi değiştirmek yerine sistemi değiştirmeye çalışır. Ailedeki her bir birey aile içindeki bir başkasını değiştirmeye çalışmaktan çok kendi davranışında değişiklik yapmaya çalışır. Bu çoğu zaman yanlış anlaşılabilir, burada yanlış olan bir davranış desteklenmez. Bir bireyin bariz olarak yanlış bir davranışı söz konusu olsa bile aile bireylerinin tümündeki davranış değişikliği çözüm bulmayı kolaylaştıracaktır.

Aile Danışmanlığının Sonunda Ne Olur ?

 Aile danışmanlığın sonunda, aile üyeleri birbirlerini daha az suçlayan, duygularını daha doğru ifade edebilen, daha az tepkisel davranan, birbirine gösterdiği özenin arttığı, diğerinin gelişimine önem verdiği, birbirini samimi olarak dinlediği, uyumlu, bireysel sorumluluk düzeyinin duruma göre artıp eksildiği bir gelişme gösterir. Çoğu zaman aile yeni kararlar alma, daha kaliteli bir yaşam için ortak çaba sarf etme düzeyine gelir. En önemlisi daha kaliteli bir aile yaşamı için her bir birey kendi öneminin ve sorumluluğunun farkında olacaktır. Ancak değişme kararı genellikle uzun bir zaman gerektirir, sabır göstermek gerekir.

 Kendinize ve ailenize güvenin!

 Aile danışmanlığına gitme kararı veren aile aslında bu arayışa girme noktasına gelene kadar birçok düzeyde bazı durumlara özgü farkındalık sağlama sınırına gelmiş oluyor. Yani aile danışmanlığı için terapiye gitme kararı değişimin nedeni değil göstergesidir! Bu da aile için çok kıymetlidir.

 İYİLEŞTİREN ŞEY İLİŞKİDİR