Uykusuzluk ve Başa Çıkma Yolları

  Uykusuzluk, hayatımızın bir döneminde neredeyse herkesin karşılaştığı bir sorundur. Gece yatağa girdiğinizde saatlerce tavanı izlemek veya bir kez uykuya daldığınızda sık sık uyanmak, bu konuda deneyimlediğimiz yaygın sorunlardan sadece birkaçıdır. Ancak bu rahatsızlık, yaşam tarzınızı ve günlük işlerinizi etkileyebilir. Neyse ki, uykusuzluğu yenmek için bazı pratik adımlar ve çözümler vardır.

  Öncelikle, uykusuzluk belirtilerini tanımalıyız. Gece yatağa gitmek zorlaşıyorsa, geceleri sık sık uyanıyorsak veya sabahları dinlenmiş hissetmek yerine yorgun uyanıyorsak, uykusuzlukla başa çıkmamız gerekebilir. Gün içinde enerjisizlik, konsantrasyon güçlüğü ve sinirlilik gibi sorunlar da uykusuzluğun belirtileri olabilir.

  Uykusuzluğun sebepleri çok çeşitli olabilir. Stres, endişe, depresyon, gürültü, rahatsız edici bir oda sıcaklığı veya yatağınızın rahatsızlığı gibi faktörler uykusuzluğa neden olabilir. Ayrıca, alkol, kafein veya nikotin gibi maddelerin kullanımı, jet lag veya vardiya çalışması gibi durumlar da uykusuzluk riskini artırabilir.

Ne Yapmalı?

  Uykusuzluğun üstesinden gelmenin ilk adımı, uyku alışkanlıklarınızı değiştirmektir. Her gün aynı saatte yatıp kalkmak, yatmadan en az bir saat önce rahatlamak (örneğin, bir banyo yapmak veya bir kitap okumak) ve uyuduğunuz odanın karanlık ve sessiz olmasını sağlamak önemlidir. Ayrıca, gün içinde düzenli olarak egzersiz yapmak, yatak, yastık ve örtülerinizi konforlu seçmek de yardımcı olabilir.

Ne Yapmamalı?

  Bununla birlikte, bazı alışkanlıklardan kaçınmak da gereklidir. Yatmadan en az altı saat önce sigara içmemek veya alkol, çay veya kahve tüketmemek, gece geç saatlerde büyük bir yemek yememek ve yatmadan hemen önce televizyon izlememek veya akıllı telefon gibi cihazları kullanmamak önemlidir. Bu tür alışkanlıklar uykusuzluğu artırabilir.

  Eczanelerden satın alabileceğiniz bazı tabletler veya sıvılar (uyku yardımcıları olarak adlandırılabilir), daha iyi uyumanıza yardımcı olabilir. Ancak, bunlar uykusuzluğu tedavi etmez, sadece geçici bir rahatlama sağlayabilirler. Bu ürünlerin bazıları, sizi uykulu yapabilir ve bu da motorlu araç kullanmanız gibi bazı aktiviteleri yapmanızı zorlaştırabilir, bu nedenle doktor kontrolünde kullanmak önemlidir.

  Eğer uykusuzluk sorununuz çözüme kavuşmuyorsa veya aylarca devam ediyorsa, günlük yaşamınızı olumsuz etkiliyorsa ve başa çıkmak zorlaşıyorsa, bir psikiyatri hekimine başvurmanız önemlidir.

  Psikiyatri uzmanları uykusuzluğun nedenini bulmaya çalışacak ve size uygun tedaviyi uygulayacaktır.. Ancak bazı uyku ilaçları renkli reçeteye tabidir, nadiren reçete edilebilir, çünkü bunların bağımlılık yapma potansiyeli olabilir. Bu tür ilaçlar yalnızca uykusuzluk çok şiddetliyse veya diğer tedaviler işe yaramazsa birkaç gün veya en fazla birkaç hafta için reçete edilir. Uykusuzluğunuzun üstesinden gelmek için birçok yol vardır ve uyku düzeninizi iyileştirmek yaşam kalitenizi artıracaktır.

 

Bunlar da ilginizi çekebilir
psiko-onkoloji

Psiko Onkoloji

Kanser adını duyduğumuzda bile ürperdiğimiz bir hastalık iken kanser tanısı alıp, bununla yaşamını sürdürmek,  uzun ve yorucu bir tedavi sürecinin içinde bulunmak hem kişiyi hem de yakınlarını oldukça yıpratan, zaman zaman ruhsal çöküntülere yol açan önemli bir durum....
yas-ve-matem

Yas ve Matem

Yas ve matem, kayıp yaşayan bir kişinin karmaşık duygusal tepkilerini içeren bir süreçtir. Bu tepkiler, birinin sevdiklerini kaybetmesi, bir ilişkinin sona ermesi, bir işi kaybetmesi veya ciddi bir hastalıkla başa çıkmak zorunda kalması gibi çeşitli kayıplara tepki olarak ortaya çıkabilir....
stres-ve-stresle-basetme

Stres ve Stresle Başetme

kişisel çatışmalarımız stresli hissetmemize yol açabilir. Yani yaşamın her alanında stres yaratan bir etmenle karşılaşmamız mümkündür....